Informatie zonnepanelen

Samen in heel Nederland gebruiken we jaarlijks ongeveer 120 miljard kWh aan stroom. Om heel Nederland te voorzien van stroom, middels zonnepanelen, moeten we ongeveer 2% van het oppervlak van het hele land bedekken. Wij van Professor Paneel willen bijdragen aan dit doel. Dit doen wij door jou te helpen met het aanschaffen van de juiste zonnepanelen. Op deze pagina staat alle informatie over zonnepanelen, zodat je alle nodige informatie over zonnepanelen hebt om een zonnepaneel te kopen.

Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

Het nemen van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee. Naast de voordelen die het financieel biedt, ben je ook enorm duurzaam bezig! De zon straalt warmte en licht uit. Een zonnepaneel zet deze energie vervolgens om in elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat je enorm duurzaam bezig bent en bijdraagt aan een duurzame wereld.

Het aanschaffen van zonnepanelen biedt voordelen voor de portemonee. De huidige trent in de zonnepanelenmarkt is dat de panelen groter worden gemaakt om meer Wattpiek te genereren. De laatste paar jaar worden de panelen er niet veel effiënter op als wordt gekeken naar het aantal Wattpiek vermogen per vierkante meter. Wel komen er steeds meer substituten voor zonnepanelen, deze zijn echter nog niet zo effiecient als een zonnepaneel. Om deze reden geven vrijwel alle aanbieders nog altijd de voorkeur aan het aanbieden van zonnepanelen.

Natuurlijk verschilt het per dak en per installatie hoe voordelig zonnepanelen zijn. Daarnaast dient er ook gekeken te worden naar het energiecontract. De financiële voordelen zijn erg persoonsgebonden. Toch kan er een globale schatting gemaakt worden.  Er kan ook specifiek gekeken worden naar jouw huis. Vind een nauwkeurigere berekening van jouw kosten en opbrengst via de rekentool.

Gemiddelde investering van een systeem (excl. BTW) €5000
Jaarlijkse besparing €900
Gemiddelde terugverdientijd 5 jaar en 7 maanden*

*Dit is afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. 

Let op! U kunt via de kleine ondernemingsregeling de BTW op de aanschaf van de installatie terugkrijgen.

Bereken jouw besparing!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Als je een dakkapel hebt is het goed rekening te houden met het feit dat er waarschijnlijk geen zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn pijpjes of schoorstenen boosdoeners als het gaat om het maximaal benutten van het dak. Niet alleen om het feit dat ze ruimte in nemen, maar ook door de schaduwvorming die hiermee optreedt. 

Sommige panden vallen in Nederland onder beschermd stadsgezicht, dit betekend vaak dat er een vergunning bij de gemeente moet worden geregeld voordat er zonnepanelen mogen worden geplaatst. 

Er zijn verschillende soorten dakpannen, het installeren op een dak met pannen van leistenen of keramiek is complexer dan een plat dak met bitumen. 

Daarnaast heeft de oriëntatie van je dak invloed op de hoeveelheid kWh die je kan opwekken met je dak. Een dak gericht op het zuiden levert meer op dan een oost/west opstelling.

Hoeveel kWh kan ik opwekken met mijn dak?

Als je weet dat je dak geschikt is om zonnepanelen op te installeren, kun je berekenen wat jij kunt opwekken met je dak. Hiervoor zijn een aantal dingen belangrijk: 

  • Het vermogen van het gekozen paneel;
  • Het aantal zonnepanelen dat op het dak kunnen;
  • De locatie van de installatie;
  • De richting waar het dak op ligt;
  • De hellingshoek van het dak;
Met het vermogen van het paneel en het aantal dat op jouw dak past kun je het totale vermogen van de installatie berekenen. Aan de locatie van de installatie zit een Standaard Factor. Als laatste kan je met de richting en de hellingshoek van je dak de Oriëntatie-weegfactor achterhalen.
De berekening gaat dan als volgt:
Opbrengst = Vermogen van de installatie x Standaard Factor x Oriëntatie-weegfactor
Bijvoorbeeld:

Bij een paneel van 400WP (Wattpiek) met een installatie van 10 panelen, is het vermogen van de installatie 4000WP. In Nederland geldt een Standaard Factor van 0.9. Als het huis op het Zuidoosten staat onder een hoek van 40 graden, heb je een Oriëntatie-weegfactor van 0.9 (90%).

Opbrengst: 4000 x 0.9 x 0.9 = 3240 kWh

Hoe vind ik het juiste paneel?

Bij het vinden van het juiste paneel dient er op een aantal productspecificaties gelet te worden, daarnaast speelt de garantie ook een belangrijk onderdeel.  

Allereerst is het belangrijk te weten wat enkele termen betekenen. Om er achter te komen hoeveel kWh er met een zonnepaneel kan worden opgewekt dien je rekening te houden met het Watt-piek vermogen (WP). Hierbij is het belangrijk te kijken naar het WP-vermogen per vierkante meter.
Een ander veelgebruikte term is de degradatie. Bij aanschaf van een nieuw zonnepaneel is het totale WP-vermogen 100%. In de loop der jaren neemt het WP-vermogen een beetje af. Dit heeft tot gevolg dat er minder kWh kan worden opgewekt.
Bij het vinden van het juiste paneel dient er op een aantal productspecificaties gelet te worden, daarnaast speelt de garantie ook een belangrijk onderdeel.  
Garantie speelt ook een belangrijke rol bij de zoektocht naar het juiste paneel. Er zijn een aantal verschillende garanties bij de aanschaf van zonnepanelen.
  • Productgarantie
  • Opbrengstgarantie
  • Garantie op de Omvormer
  • Installatiegarantie
  • Garantie op het montagemateriaal
De duur van deze garanties zijn vaak bij de aanschaf van jouw systeem verschillend. Lees hier meer over de verschillende garanties.

Omvormers, Micro-omvormer en Optimizers

Om de stroom uit de zonnepanelen om te zetten naar de stroom die je gebruikt in je huis heb je een Omvormer nodig.
De stroom die uit zonnepanelen komt is Gelijkstroom (DC: Direct Current), dit is stroom zoals die in batterijen en accu’s en loopt van de pluspool (+) naar de minpool (-).
De stroom die door een huis loopt en uit het stopcontact komt is Wisselstroom (AC: Alternating Current), deze stroom heeft een wisselende stroomrichting en wordt gebruikt door bijna alle huishoudelijke apparaten.

Welke omvormers zijn er?

De String Omvormer is de meest gebruikte en over het algemeen de goedkoopste optie. Deze is in serie aangesloten op de hele installatie.

De Micro-omvormers zitten los op elk paneel dit kan duurder zijn, maar wel efficiënter.

De Power Optimizers worden aangesloten bij de installatie met een String Omvormer, om de efficiëntie te verhogen.
De voor- en nadelen van de verschillende opties ligt aan schaduw en de opstelling van de zonnepanelen. Voor meer detail over omvormers.

Salderingsregeling

Hoe werkt de salderingsregeling?

Aan het einde van het jaar krijg je bij de jaarrekening van je leverancier te zien of je meer of minder hebt opgewekt dan afgenomen van de energieleverancier. Indien je evenveel hebt afgenomen van de leverancier als opgewekt met je zonnepanelen, wordt dit tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. 

Indien je meer hebt opgewekt dan verbruikt in een jaar, heb je een overschot. Voor dit overschot krijg je een vergoeding. Dit gaat niet tegen het gebruikelijke elektriciteitstarief en wordt dus niet “weggestreept”.  

Je betaalt in het gebruikelijke elektriciteitstarief belastingen, toeslagen en netbeheerkosten. Deze kosten draagt je leverancier af. Het kale elektriciteitstarief is waar je leverancier aan verdiend. Jouw leverancier bepaalt zelf of je het kale energietarief krijgt vergoed of tegen een ander vast bedrag. Sinds de enorm gestegen energieprijzen krijg je vaak een veel lagere vergoeding dan dat je zelf afneemt bij je leverancier. 

Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Garantie

Hoe werkt de salderingsregeling?

Er zijn een aantal verschillende garanties bij de aanschaf van zonnepanelen. Deze worden hieronder uitgelegd:
Productgarantie
Dit betreft de garantie op het zonnepaneel zelf. Wanneer het paneel defect gaat binnen de garantietermijn zal de fabrikant u garanderen dat dit defect wordt opgelost door vervanging van het paneel of reparatie. 
Opbrengstgarantie/vermogensgarantie
Elke fabrikant van zonnepanelen garandeert na een x aantal jaren een minimaal procentueel WP-vermogen ten aanzien van het moment van aanschaf. Hierbij wordt vaak een minimale procentuele hoeveelheid van het totale WP-vermogen na één jaar en na een lange tijdsperiode in de garantie opgenomen. 
Garantie op de omvormer
Het kan voorkomen dat de omvormer defect raakt. In de markt komt dan ook veelal voor dat er ronde de 10 jaar garantie wordt gegeven op de omvormer. De garantie op de omvormer is te vergelijken met de productgarantie op zonnepanelen. 
Installatiegarantie
Met deze garantie wordt alles gedekt wat fout kan gaan vanaf de meterkast tot en met de zonnepanelen. Deze garantie is wettelijk verplicht op minimaal twee jaar. 
Garantie op montagemateriaal
Met deze garantie worden alle onderdelen waarmee de zonnepanelen bevestigd worden gedekt. De garanties hierop verschillen in de markt van 10 tot 20 jaar. 

Lees hier meer over garantie.

BTW-teruggave

Indien je zonnepanelen koopt, wordt je door de overheid gezien als “ondernemer” van het zorgen voor je eigen stroom. Hiermee val je onder de kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat je de betaalde btw bij de aanschaf van je zonnepanelen mag terugvragen, zoals elke ondernemer dat kan. Dit gaat bij de aanschaf van zonnepanelen om 21% btw. Vaak noemen zonnepanelenaanbieders de prijs van de installatie daarom ook exclusief btw. 

Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de btw op zonnepanelen definitief. Kort gezegd betekend dit dat je de btw op zonnepanelen niet meer hoeft terug te vragen, deze hoef je simpelweg bij het aankoopbedrag niet meer te betalen. Op dit moment is er een maximum bedrag van €2500,- euro aan btw die je kan terugvorderen. 

Wil je weten hoe dit zit na 2023? 
Lees hier het nieuwsartikel over dit onderwerp.
Het komt vaak voor dat subsidies en de welbekende btw terugvordering met elkaar verward worden. De btw regel geldt voor iedereen en er is geen reden om aan te nemen dat dit gaat veranderen.
Let op! Het terugvragen van de btw over jouw aanschaf kent een aantal vereisten. Zo moet de naam op de factuur van de aanschaf van de installatie hetzelfde zijn als die van je energiecontract. 

Keurmerken

Een keurmerk is heel belangrijk voor een zonnepaneelaanbieder. Om een bepaald keurmerk te mogen gebruiken als aanbieder moet een bedrijf aan een aantal kwaliteitseisen voldoen, dit verschilt per keurmerk. 

Er zijn een aantal keurmerken die bepaalde kwaliteitsnormen over zonnepaneelaanbieders weergeven. Wil je meer weten? Bekijk welke keurmerken het meest relevant zijn.

© 2022 Professorpaneel
KvK-nummer: 86104101
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram