Samen in heel Nederland gebruiken we jaarlijks ongeveer 120 miljard kWh aan stroom. Om heel Nederland te voorzien van stroom, middels zonnepanelen, moeten we ongeveer 2% van het oppervlak van het hele land bedekken. Wij van Professor Paneel willen bijdragen aan dit doel. Dit doen wij door jou te helpen met het aanschaffen van de juiste zonnepanelen. Op deze pagina staat alle informatie over zonnepanelen, zodat je alle nodige informatie over zonnepanelen hebt om een zonnepaneel te kopen.
Het nemen van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee. Naast de voordelen die het financieel biedt, ben je ook enorm duurzaam bezig! De zon straalt warmte en licht uit. Een zonnepaneel zet deze energie vervolgens om in elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat je enorm duurzaam bezig bent en bijdraagt aan een duurzame wereld.
Het aanschaffen van zonnepanelen biedt voordelen voor de portemonee. De huidige trent in de zonnepanelenmarkt is dat de panelen groter worden gemaakt om meer Wattpiek te genereren. De laatste paar jaar worden de panelen er niet veel effiënter op als wordt gekeken naar het aantal Wattpiek vermogen per vierkante meter. Wel komen er steeds meer substituten voor zonnepanelen, deze zijn echter nog niet zo effiecient als een zonnepaneel. Om deze reden geven vrijwel alle aanbieders nog altijd de voorkeur aan het aanbieden van zonnepanelen.
Natuurlijk verschilt het per dak en per installatie hoe voordelig zonnepanelen zijn. Daarnaast dient er ook gekeken te worden naar het energiecontract. De financiële voordelen zijn erg persoonsgebonden. Toch kan er een globale schatting gemaakt worden. Er kan ook specifiek gekeken worden naar jouw huis. Vind een nauwkeurigere berekening van jouw kosten en opbrengst via de rekentool.
Gemiddelde investering van een systeem (excl. BTW) | €5000 |
Jaarlijkse besparing | €900 |
Gemiddelde terugverdientijd | 5 jaar en 7 maanden* |
*Dit is afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.
Let op! U kunt via de kleine ondernemingsregeling de BTW op de aanschaf van de installatie terugkrijgen.
Bereken jouw besparing!Als je een dakkapel hebt is het goed rekening te houden met het feit dat er waarschijnlijk geen zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn pijpjes of schoorstenen boosdoeners als het gaat om het maximaal benutten van het dak. Niet alleen om het feit dat ze ruimte in nemen, maar ook door de schaduwvorming die hiermee optreedt.
Sommige panden vallen in Nederland onder beschermd stadsgezicht, dit betekend vaak dat er een vergunning bij de gemeente moet worden geregeld voordat er zonnepanelen mogen worden geplaatst.
Er zijn verschillende soorten dakpannen, het installeren op een dak met pannen van leistenen of keramiek is complexer dan een plat dak met bitumen.
Daarnaast heeft de oriëntatie van je dak invloed op de hoeveelheid kWh die je kan opwekken met je dak. Een dak gericht op het zuiden levert meer op dan een oost/west opstelling.
Klik voor meer tips en feitjes over daken!
Bij het vinden van het juiste paneel dient er op een aantal productspecificaties gelet te worden, daarnaast speelt de garantie ook een belangrijk onderdeel.
De String Omvormer is de meest gebruikte en over het algemeen de goedkoopste optie. Deze is in serie aangesloten op de hele installatie.
De Micro-omvormers zitten los op elk paneel dit kan duurder zijn, maar wel efficiënter.
De Power Optimizers worden aangesloten bij de installatie met een String Omvormer, om de efficiëntie te verhogen.
De voor- en nadelen van de verschillende opties ligt aan schaduw en de opstelling van de zonnepanelen. Voor meer detail over omvormers.
Aan het einde van het jaar krijg je bij de jaarrekening van je leverancier te zien of je meer of minder hebt opgewekt dan afgenomen van de energieleverancier. Indien je evenveel hebt afgenomen van de leverancier als opgewekt met je zonnepanelen, wordt dit tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen.
Indien je meer hebt opgewekt dan verbruikt in een jaar, heb je een overschot. Voor dit overschot krijg je een vergoeding. Dit gaat niet tegen het gebruikelijke elektriciteitstarief en wordt dus niet “weggestreept”.
Bekijk hier een rekenvoorbeeld.
Lees hier meer over garantie.
Er zijn een aantal keurmerken die bepaalde kwaliteitsnormen over zonnepaneelaanbieders weergeven. Wil je meer weten? Bekijk welke keurmerken het meest relevant zijn.