Betekenis van begrippen

In de zonnepanelen markt wordt veelal gebruik gemaakt van moeilijke termen. Wat is de betekenis van begrippen als 'Wattpiek' en 'degradatie'?

Betekenis begrippen

Betekenis Wattpiek (WP)

Wat betekent de eenheid Wattpiek?

Om er achter te komen hoeveel kWh er met een zonnepaneel kan worden opgewekt dien je rekening te houden met het Wattpiek vermogen. Bij ieder zonnepaneel wordt de aanduiding WP gebruikt. Dit is het vermogen wat een paneel aan energie kan opwekken. Deze energie wordt omgezet naar Kilowatturen (kWh). Allereerst is het belangrijk om te weten dat het WP-vermogen wat wordt aangeduid op een paneel het totale vermogen op jaarbasis betreft. Een WP van 400 bij een paneel wil zeggen dat een paneel op jaarbasis een vermogen heeft van 400WP. 

Daarnaast zijn de weersomstandigheden ook belangrijk. Afhankelijk van de weersomstandigheden van het land waar u zich begeeft, de oriëntatie van uw dak (Zuid of Zuid-West bijvoorbeeld) en de hellingshoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst, wordt de opbrengst in kWh bepaald per paneel. 

Wat zegt de hoeveelheid Wattpiek over een paneel?

Op dit moment is er een trend gaande waarbij de zonnepanelen een cellenrij extra krijgen. Hiermee wordt het paneel natuurlijk langer. Dit maakt het productieproces goedkoper voor fabrikanten en daarnaast is er een hoger WP per paneel. 

Hiermee ontstaan verschillende afmetingen en is het lastig te beoordelen welk paneel een relatief hoog WP-vermogen heeft op een relatief klein oppervlak. Dat is immers het meest rendabel en dus interessant voor jou. Een eerlijke vergelijking zou daarom het WP-vermogen per vierkante meter zijn. 

Let op! Het is dus altijd belangrijk om te kijken naar de afmetingen van het paneel als u op WP-vermogen vergelijkt. 

Betekenis degradatie

Wat zegt de term degradatie bij een zonnepaneel?

De term degradatie wordt veel gebruikt in de zonnepanelen wereld. Het totale Watt-piek (WP) vermogen van een paneel is bij aanschaf 100%. In het volgende voorbeeld is het WP-vermogen van een zonnepaneel 400 en dus 100%. 
Stel dit is na een lengte van 15 jaar nog slechtst 90%. Dat betekent dat het paneel in dit voorbeeld na 15 jaar nog maar 360WP vermogen produceert. U kunt dus minder kWh opwekken met een paneel dat 15 jaar oud is. Het is te vergelijken met een telefoon batterij. Na een aantal jaar is de batterijcapaciteit nog maar 92%.
Dit heet Degradatie. De meeste Zonnepaneel fabrikanten stellen in hun garantievoorwaarde een minimum percentage aan WP-vermogen na verloop van 25 jaar. 
Een Voorbeeld: Fabrikant X garandeert dat na 25 jaar het paneel nog 85% van zijn originele WP-vermogen kan produceren. Dit betekent dat het paneel maximaal 15% in 25 jaar degradeert.
Let op! Dit wil niet zeggen dat de degradatie van een paneel elk jaar met hetzelfde percentage afneemt. Bij de meeste zonnepanelen is er in het eerste jaar een procentueel grotere afname dan in de jaren er na. Deze stabiliseert in de loop der jaren. 
© 2022 Professorpaneel
KvK-nummer: 86104101
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram