Garantie zonnepanelen

Er zijn een aantal verschillende garanties bij de aanschaf van zonnepanelen.

Vaak zijn de duur van deze garanties bij de aanschaf van jouw systeem allemaal verschillend. Hoelang heb ik garantie en wat is daar precies mee gedekt? De garantie op zonnepanelen wordt hieronder toegelicht. 

Productgarantie

Wanneer een paneel defect gaat binnen de garantietermijn zal de fabrikant garanderen dat dit defect wordt opgelost door vervanging van het paneel of reparatie. In de meeste gevallen hoef je hiervoor geen contact op te nemen met de fabrikant, maar met de partij waarvan je de installatie gekocht hebt. Als de fabrikant het installatiebedrijf heeft erkend als installateur van het paneel, dan kan direct worden geschakeld met de partij waar je afnemer van bent; het installatiebedrijf. Het is verstandig om te controleren of de partij ook daadwerkelijk een erkende installateur is van het zonnepaneel wat is geoffreerd. 
Wanneer de installatie is verricht door een niet-erkende partij wil dit niet automatisch zeggen dat jouw garantie vervalt. Je moet dan schakelen met de fabrikant. Afhankelijk van de voorwaarde die de fabrikant heeft zal blijken in welke vorm je nog recht hebt op garantie en welke kosten voor jezelf zijn.
Garantie zonnepanelen

Let op!

De meeste fabrikanten geven geen productgarantie door toedoen van een storm of door een derde partij. Indien een paneel hierdoor defect gaat, vergoeden de meeste partijen niets. De meeste installatiebedrijven bieden service wanneer je schade hebt door storm. Er zijn zelfs installatiebedrijven waarbij je speciale servicecontracten kunt afsluiten. Wat hierin precies gedekt is, is afhankelijk van het servicecontract. Als je schade hebt door storm betekent dit dus niet dat je met lege handen zal staan. Wel is het belangrijk om na te gaan of de partij waarmee u zakendoet een serviceafdeling heeft. De meeste aanbieders hebben natuurlijk een serviceafdeling, maar gek genoeg zijn er nog steeds partijen waarbij dit ontbreekt.
In de markt verschilt de looptijd van de productgarantie. In onze vergelijkingstool kan je filteren op de garantieduur van de panelen in de markt. Op deze manier kan je gemakkelijk terugzien hoelang de productgarantie is van de door jou gekozen panelen. 

Opbrengstgarantie

Deze garantie wordt bij ieder zonnepaneel gegeven. Elke fabrikant garandeert na een x aantal jaren een minimaal procentueel WP-vermogen ten aanzien van het moment van aanschaf. Vaak wordt een minimale procentuele hoeveelheid van het totale WP-vermogen na één jaar in de garantie opgenomen en de minimale procentuele hoeveelheid aan WP-vermogen na een lange tijdsperiode (vaak 25 jaar). 
In dit fictieve voorbeeld wordt dit nog duidelijker:
Fabrikant A garandeert dat zonnepaneel X na één jaar van installeren nog 97% van het totale WP-vermogen heeft. Na 25 jaar garandeert de fabrikant dat het paneel nog 80% van zijn totale WP-vermogen heeft. 
Hiermee garandeert de fabrikant dat de efficiëntie van een paneel niet zomaar na 5 jaar enorm is teruggelopen en je dus stukken minder kWh opwekt op jaarbasis. Hiermee valt wuit te rekenen hoeveel het zonnepaneel per jaar procentueel zal degraderen.

Let op!

Hier zit echter wel een addertje onder het gras. Stel dat fabrikant A 15 jaar productgarantie geeft op zonnepaneel X. Als er in jouw zonnepaneel een kapotte cel zit, valt dit onder de productgarantie. Echter heeft deze kapotte cel veroorzaakt dat het paneel niet meer het totale vermogen van 80% heeft na 25 jaar. De cel is kapotgegaan in jaar 20, dit valt dus buiten de productgarantie. Je kan geen claim doen op je vermogensgarantie omdat de kapotte cel valt onder productgarantie en de kapotte cel de boosdoener is van het feit dat je vermogen minder is dan 80%.
Moet ik me hier zorgen om maken?
Als de productgarantie korter is dan je vermogensgarantie loop je het risico dat je dit overkomt. Er zijn veel verschillende zonnepanelen in de markt. Zo zijn er zonnepanelen waar beide garanties even lang zijn. Professor Paneel vindt de vermogensgarantie een goede indicatie om te achterhalen hoeveel een paneel degradeert. Je mag er als klant vanuit gaan dat dit kan worden geëvenaard zolang het paneel naar behoren werkt. De meeste zonnepaneel fabrikanten testen ook hoeveel zonnepanelen er stuk gaan in de garantieperiode. Deze hoeveelheid wil de fabrikant natuurlijk onder een bepaald minimum hebben. De kans dat jouw zonnepaneel stuk gaat zonder toedoen van een storm of derde partij is erg klein. 

Garantie op de omvormer

In de markt komt het veel voor dat er rond de 10 jaar garantie wordt gegeven op de omvormer. Dit houdt meestal in dat, wanneer de omvormer defect is, je een vervangend exemplaar krijgt of de defecte omvormer wordt gerepareerd. De garantie die in omloop is voor omvormers is te vergelijken met productgarantie zoals je die bij zonnepanelen ziet. 

Let op!

Wanneer je voor een omvormer met optimizers kiest is er weldegelijk verschil in garantie tussen de optimizer en de centrale omvormer. In de zonnepanelen markt komt het vaak voor dat de garantie op de omvormer stukken korter is dan de garantie op de optimizers. Zonder centrale omvormer werken de optimizers niet. 
Op micro-omvormers wordt tegenwoordig steeds vaker rond de 25 jaar garantie gegeven. Deze werken niet in samenstelling met een centrale omvormer. 

Installatiegarantie

De installatiegarantie is vaak de kortste garantie die verkopers van zonnepanelen aanbieden. Deze is bij de meeste partijen de wettelijk verplichte twee jaar garantie. Tegenwoordig wordt hier door een aantal partijen ook al vijf jaar garantie op gegeven. In deze garantie ben je gedekt tegen alles wat fout kan gaan vanaf de meterkast tot en met de zonnepanelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekabeling. 

Garantie op het montagemateriaal

Met deze garantie worden alle onderdelen waarmee de zonnepanelen bevestigd worden bedoeld. Denk hierbij aan ballast bij een plat dak of het materiaal waarmee de panelen op een schuin dak worden bevestigd. De garanties hierop verschillen in de markt van 10 tot 20 jaar. De kans is heel klein dat je ooit de garantie op een van deze onderdelen zal moeten claimen. 
© 2022 Professorpaneel
KvK-nummer: 86104101
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram