Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Op rieten daken installeren bedrijven geen zonnepanelen. Leistenen dakpannen is arbeidsintensiever en complexer. Niet alle bedrijven willen werken op deze daken. Hetzelfde geldt voor betonnen en keramische dakpannen. Op deze pagina lees je alles over daken en of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Zijn schuine daken geschikt voor zonnepanelen?

Beschermt stads- of dorpsgezicht

Sommige panden vallen in Nederland onder bescherming van een dorp of stad. Het pand heeft culturele waarde en een dusdanig bijzondere bouwstijl dat je er niet zomaar zonnepanelen op mag leggen. Dit zou afbreuk doen aan het aanzicht van het pand en dus het stadsgezicht. 
Betekent dit dat als ik een pand heb met beschermd stadsgezicht ik geen zonnepanelen kan kopen?
Vaak willen gemeenten een legplan zien van hoe je de zonnepanelen wilt neerleggen op het betreffende pand. Als dit uit het zicht is wordt de vergunning vaak afgegeven. Het verschilt per gemeente hoe streng ze hierin zijn.
Een aantal punten die gemeenten meestal belangrijk vinden in de vergunning aanvraag:
  • Zwarte all-black panelen
  • Uit het zicht
  • Één geheel (geen panelen los of verspreid op het dak)
Je kan een vergunning aanvragen of meer informatie inwinnen via de site van de gemeente. Vaak is het aanvragen van een vergunning tegen betaling. Het kan verstandig zijn eerst een ambtenaar te raadplegen om de kansen voor je dak te bespreken. 

Rijksmonumenten

Een aantal panden in Nederland zijn rijksmonumenten, de vergunningaanvraag van deze panden verloopt niet via gemeentes, maar via het rijk. De ervaring leert dat het heel lastig is om hier goedkeuring te krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen op deze panden.

Golfplaten daken

Bij dit type dak is het belangrijk wat voor constructie onder de golfplaten zit. Hoe dik zijn de balken en waar zitten ze precies? Dit is belangrijk om te kunnen beoordelen of er een systeem op kan worden gemonteerd.

Bijzondere daksituaties

Bij zinken, felsen of kalzip daken betreft het bij uitstek een bijzondere situatie. Niet alle bedrijven zullen een dergelijke opdracht aannemen en ook deze daken zijn complex. Dit maakt het echter niet onmogelijk om er zonnepanelen op te plaatsen.

Asbest

Daarnaast wordt niet gewerkt op daken waar asbest aanwezig is. Werkgevers kunnen de veiligheid van hun medewerkers hier immers niet mee garanderen. Asbest komt in Nederland nog geregeld voor op onder andere oude schuren. 

Zijn platte daken geschikt voor zonnepanelen?

Bitumen (met grind)

Op bitumen dakleer kunnen zonnepanelen worden geplaatst, echter heeft bitumen wel een houdbaarheidsdatum. Bitumen gaat z’n 20 tot 30 jaar mee. Bitumen dat tegenwoordig wordt geplaatst kan zelfs nog langer mee. Bitumen wat voor 2005 is gelegd heeft vaak een levensduur van rond de 25 jaar. Het kan dus verstandig zijn om eerst de bitumen laag te vervangen voordat je zonnepanelen koopt. Zo voorkom je lekkages en extra kosten nadat de panelen al zijn geplaatst. 

EPDM en PVC daken

Op EPDM en PVC kunnen goed zonnepanelen worden geplaatst. De twee kunststoffen daken gaan jaren mee en hebben geen specifieke houdbaarheidsdatum. Het is wel altijd verstandig om de staat van je dak te controleren voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen. 

Sedum dak

Sedum op een plat dak is iets wat sommige bedrijven afschrikt. Sedum gaat dood als er panelen boven worden geplaatst. Opvallend is dat sedum verkoelend werkt voor zonnepanelen. Ondanks dat het sedum dood gaat, hebben de panelen hier baat bij. Een kouder paneel kan beter presteren, het zet immers minder uit door de hitte. 
Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leggen van Sedum en het hierbij plaatsen van zonnepanelen. SedumSolar heeft speciaal Sedum dat niet vergaat gaat onder de zonnepanelen die zij aanbieden. 

Zonnepanelen op een dakkapel

De meeste dakkapellen zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Het dak zal niet zomaar instorten, toch is er wel gevaar voor lekkage. Echter is het niet uitgesloten dat er geplaatst kan worden op een dakkapel. Een dakkapel die een draagkracht van 40 kilo per vierkante meter kan dragen is geschikt voor zonnepanelen.
Hoe weet ik of mijn dakkapel 40 kilo per vierkante meter kan dragen?
Dit kan je opvragen bij de aannemer die de dakkapel heeft gebouwd, dit staat vermeld in de documentatie die is opgesteld bij de bouw van de dakkapel.
Indien het niet te vinden is in de documentatie of de aannemer het niet schriftelijk kan bevestigen kan je een constructieberekening laten maken door een onafhankelijke partij om dit te achterhalen. 

Heb je nog meer vragen over zonnepanelen of kom je er niet uit?

Ga het gesprek met ons aan. Dan kijken we samen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.  

Ga het gesprek met ons aan!
© 2022 Professorpaneel
KvK-nummer: 86104101
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram