Hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv vanaf 2026

Vanaf 2026 wordt minstens een hybride warmtepomp verplicht bij vervanging van cv. De voorkeur wordt zelfs gegeven aan een volledige warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Hiermee lijkt de overheid een flinke stap te zetten in de verduurzaming van Nederlandse woningen. Welke gevolgen heeft dit en hoe is dit te combineren met zonnepanelen?

Allereerst is het handig te weten wat een hybride warmtepomp is. Een hybride warmtepomp onttrekt uit de buitenlucht warmte en voegt daarnaast elektrische energie toe. Op deze manier zorgt de hybride warmtepomp voor verwarming van het huis. Een warmtepomp kan afhankelijk van de isolatiewaardes in jouw woning tot een gelimiteerde tempratuur verwarmen. Om deze reden is vaak nog een CV-Ketel nodig om de warmtepomp te ondersteunen. Het lijkt er dus op dat de overheid voornamelijk mikt op het verplicht toevoegen van een wamtepomp bij het vervangen van je CV-ketel.

Is het handig om dan nu alvast de cv-ketel te vervangen aangezien het straks niet meer mag? Dat hoeft niet. De meeste cv-ketels gaan goed samen met een warmtepomp en hebben een levenduur van ongeveer 15 jaar. De levenduur wordt opgekrikt in combinatie met het gebruik van een wamtepomp. 

Niet alle woningen zijn geschikt voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Uit onderzoek blijkt dat ruim 3 op de 10 woningen niet geschikt zijn. Dit kan komen door een gebrek aan ruimte in de woning of het feit dat er geen mogelijkheid is om onderdelen van de warmtepomp buiten te plaatsen. Er is daarom een uitzondering gemaakt voor deze woningen. 

Daarnaast kampen installatiebedrijven met verschillende tekorten. E staat een enorme wachttijd op de levering en installatie van warmtepompen bij veel bedrijven. Op dit moment kampt de sector met een groot tekort aan warmtepompen en personeelslieden die bekwaam zijn in het installeren van warmtepompen.  De overheid is zich bewust van deze problemen en werkt aan een plan om deze te verhelpen. Lees via de onderstaande link het artikel over de plannen van de rijksoverheid:

Hybride wartepomp de nieuwe standaard vanaf 2026
De voordelen van een (hybride) warmtepomp zijn groot. Door de huidige energieprijzen zal deze investering veel sneller worden terugverdiend, ondanks de hoge prijs van de investering. In combinatie met zonnepanelen ben je het meest voordelig uit. Met zonnepanelen wek je de energie voor de warmtepomp zelf op. Dit heeft natuurlijk een voordelige uitwerking op je portemonnee. 
Zonnepaneel en warmtepomp

Wil je meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Neem contact met ons op! 

Neem contact op!
© 2022 Professorpaneel
KvK-nummer: 86104101
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram