BTW heffing op zonnepanelen verdwijnt definitief!

Financiën & overheid

Nu de energieprijzen door het dak gaan lijkt de overheid water bij de wijn te willen doen om zonnepanelen voor iedereen toegankelijk te maken. Het kabinet wil helemaal af van de BTW heffing op zonnepanelen voor particulieren vanaf 2023.

De BTW heffing op zonnepanelen verdwijnt vanaf 2023

Het kabinet brengt vandaag het nieuws naar buiten dat het vanaf 1 januari 2023 geen BTW meer wilt heffen op zonnepanelen. Nu dienen consumenten de BTW nog terug te vragen via een voor velen ingewikkelde manier. 

Huidige situatie

Op dit moment kan je als particulier ook al BTW terugvragen over de installatie. Hieraan is echter wel een maximum gekoppeld. Indien de 21% BTW hoger uitvalt dan een bedrag van €2500 euro kan je als koper maximaal €2500 euro terugvorderen bij de belastingdienst. De BTW wordt verrekend over de gehele installatie. Indien je als consument een systeem met 20 panelen neemt van een duur merk, komt het wel eens voor dat 21% van het geoffereerde bedrag hoger uitvalt dan €2500 euro. Hierdoor krijg je in de huidige situatie maar een deel van de BTW terug. 

Nieuwe situatie

Het aankoopbedrag van de installatie is een stuk lager, nu de BTW niet meer wordt toegevoegd aan het factuur. Hierdoor is de aankoop toegankelijker voor mensen met een kleiner budget.

Daarnaast hoef je die BTW achteraf niet meer terug te vorderen, dit scheelt voornamelijk gedoe. Hiermee wordt de aanschaf van zonnepanelen een stukje overzichtelijker. 

Voor consumenten die een grote hoeveelheid aan panelen afnemen is er een bijkomend voordeel. Zij kunnen 21% van hun totale aankoopbedrag afhalen, zonder dat ze gelimiteerd zijn met een teruggave tot €2500 euro.

Als laatste is er een bijkomend voordeel voor de belastingdienst. Er valt namelijk administratief werk weg. Doordat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen en het bij nieuwbouw verplicht is om minimaal energielabel C op te leveren, heeft de belastingdienst zijn handen vol aan de BTW-terugvorderingen. 

Het is afwachten of het huidige plan van het kabinet definitief doorgaat. Het plan kan nog worden gedwarsboomd door financiële risico's die het kabinet nu nog niet voorziet.

 

Wil je meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Neem contact met ons op! 

Neem contact op!
© 2022 Professorpaneel
KvK-nummer: 86104101
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram